Erfgoed op locatie
Behalve het medisch erfgoed dat in de bekende erfgoedcentra is ondergebracht, bevatten de collecties van tal van (kleinere) musea nog veel interessants op dit gebied. Ook is in vele plaatsen in Nederland nog een en ander op de oorspronkelijke locaties bewaard gebleven. Eerdere overzichten daarvan bieden de nog slechts antiquarisch beschikbare publicaties van G.T. Haneveld, Oude medische gebouwen van Nederland (1976) en de ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van de KNMP door A.I. Bierman en C. v.d. Harten geredigeerde Farmaceutische reisgids Nederland (1992). MGNportaal.nl wil samen met u trachten beide genoemde overzichten te actualiseren en aan te vullen.
Wij stellen ons voor de volgende gegevens van de betreffende objecten, gebouwen etc. op MGNportaal te plaatsen:
- Plaatsnaam.
- Naam object.
- Adres object (straat, huisnummer en postcode).
- Indien van toepassing naam museum.
- Beknopte omschrijving (maximaal 200 woorden) van het object.
- Eventuele weblink verwijzend naar het beschreven object en/of literatuurverwijzing.
- Oude of actuele foto van het object.
- Naam (plus eventueel e-mailadres) van de inzender.
Stuurt u aub de genoemde gegevens naar: redactie@mgnportaal.nl
Enkele voorbeelden:
-
Middelburg
-
Achter de Houttuinen 30, 4331 NJ Middelburg
Kloveniersdoelen Dit gebouw, in fraaie Vlaamse renaissancestijl opgetrokken (1607-1611 ), heeft verschillende bestemmingen gehad. Eerst was het het schuttershof van de Edele Busse. De gevelsteen met gebeeldhouwde haakbussen en kogels herinnert daar nog aan. De Oost-Indische Compagnie heeft het ook een tijdlang in gebruik gehad. In 1795 werd het ingericht tot militair hospitaal. Deze functie heeft het jarenlang behouden. Tussen 1914 en 1918 werd het gerestaureerd. Het is een der sierlijkste gebouwen van de stad. Vanaf juni 2013 heeft het pand een horeca- en cultuurfunctie in de vorm van een combinatie van Grand Café en Cinema Middelburg.
Lit.: G.T. Haneveld, Oude medische gebouwen in Nederland, p. 123 en plaat 34.
-
-
EnkhuizenKaasmarkt 8, 1601 JK Enkhuizen
Waaggebouw Het Stedelijk Waagmuseum is gehuisvest in het 16de-eeuwse Waaggebouw. In 1636 werd hier een chirurgijnskamer ingericht die nu onderdeel uitmaakt van het museum. In de kamer hangt een bel. Deze werd geluid als het gezelschap dorst had en heeft de passende inscriptie: Dese klank roept om drank.
Lit.: A.I. Bieman en C. v.d. Harten, Farmaceutische reisgids Neerland, p. 52.